Autori: Dr. Adrian Tudor, Dr Ilie Madalina

Alaturi de probele cu diapazonul, testele audiologice efectuate in otospongioscleroza ajuta la intarirea diagnosticului si la determinarea tipului de afectare.

Imitanta acustica, un test sensibil care functioneaza pe principiul masurarii volumului de aer din urechea medie, deplasarile membranei timpanice, detalii asupra lantului osicular (intrerupere sau fixare de lant).

In cazul otospongiosclerozei, timpanograma este de tip As, ceea ce pledeaza pentru existenta aerului in urechea medie dar exista o rigidizare de lant osicular (fara a preciza sediul fixarii: la nivelul scaritei sau la nivelul capului de ciocan).

Pentru a intari aceasta suspiciune se masoara reflexul acustic al muschiului scaritei care este absent in stimulare ipsi si contralaterala in cazul fixarii lantului osicular.

Caracteristic pentru otospongioscleroza este aparitia deflexiunii in sens opus, crescatoare din 5 in 5 dB. Ea este prezenta numai pe stimulare ipsilaterala si semnifica fixare platinara.

In unele cazuri, in otoscpongiosclerozele incipiente apare efectul on-off, in stimulare contralaterala.

Otoemisiunilor acustice reflecta functionalitatea urechii interne, reprezinta un test complementar care creste acuratetea diagnosticului audiologic.

In cazul otospongiosclerozei, indiferent de tipul de hipoacuzie (transmisie, mixta sau neurosenzoriala), otoemisiunile acustice sunt absente.

Dupa efectuarea acestui test se impune continuarea investigatiilor pentru a avea diagonsticul de certitudine al otospongiosclerozei, efectuand audiograma tonala liminara si audiograma vocala.

Audiograma tonala liminara este o etapa obligatorie in stabilirea diagnosticului de otospongioscleroza, este un test subiectiv si cantitativ (arata cat aude pacientul).

Caracteristic pentru otospongioscleroza pe audiograma tonala liminara este aparitia ancosei Carhardt (pe conducerea osoasa la frecventa de 2KHz).

In audiograma tonala de mai jos este ilustrat o hipoacuzie de tip transmisie bilaterala in care se observa prezenta ancosei Carhardt.

Importanta audiogramei tonale liminare in diagnosticul de otospongioscleroza:

– stabileste nivelului hipoacuziei la fiecare ureche

– stabileste tipului hipoacuziei

– ajuta la stabilirea metodei de tratament: chirurgical sau protezare auditiva;

– ajuta la calcularea castigului auditiv postoperator.

Tipuri de hipoacuzie ce pot aparea in otospongioscleroza:

– hipoacuzie de tip transmisie: de exemplu in otospongioscleroza forma fenestrala (afecteaza urechea medie):

– hipoacuzie mixta; de exemplu in otospongioscleroza labirintizata:

– hipoacuzie neurosenzoriala: de exemplu in otospongioscleroza forma cohleara:

Pe baza audiogramei tonale liminare se calculeaza indicele de labirintizare (procentul de hipoacuzie neurosenzoriala din totalul hipoacuziei). In functie de valoarea lui se stabileste interventia chirurgicala sau nu:

– daca indicele de labirintizare este < 50 % : se indica cura chirurgicala

– daca indicele de labirintizare este : 50-70 %, atunci procesul de otospongioscleroza s-a labirintizat si pentru interventia chirurgicala luam in calcul mai multi factori: starea urechii contralaterale, varsta pacientului, disfunctia tubara;

– daca indicele de labiritizare este > 70 % atunci are indicatia de protezare auditiva deoarece castigul postoperator este minim.

Audiometria vocala reprezinta alaturi de audiograma tonala liminara o etapa obligatorie pentru diagnosticul audiometric.

Permite:

– aprecierea calitativa a auzului pacientului

– stabilirea diagnosticul topografic al hipoacuziei prin diferentierea sediului lezional : periferic (endocochlear sau retrocochlear) sau central

– are importanta majora in aprecierea eficientei protezarii auditive.

La finalul acestor teste nu putem pune decat diagnosticul de suspiciune de otospongioscleroza. Pentru a avea un diagnostic de certitudine recomandam pacientului sa afectueze un examen computer tomograf de inalta rezolutie de stanci temporal si cohlee.

In aceasta imagine de computer tomograf se observa o placa de otospongioscleroza antefenestral, de 1.7 mm, fixand bratul anterior al scaritei si avand contact cu cohleea.