Otoscleroza asociata cu malformatie osiculara

Pacientul  H.C. in varsta de 30 de ani, din mediu urban, se prezinta la Clinica Urechii cu hipoacuzie bilaterala instalata progresiv debutata in urma cu aproximativ 15 ani. La varsta de 17 ani a fost diagnosticat cu otoscleroza bilaterala si a fost supus unei interventii chirurgicale la urechea stanga (mobilizare platinara).
Tomografia de inalta rezolutie preoperatorie a confirmat prezenta unui focar otosclerotic platinar masiv si prezenta suprastructurii scaritei.

Operatia nea- oferit insa o surpriza intraoperatorie: asocierea otosclerozei masive cu o malformatie osiculara si anume hipoplazia apofizei descendente a nicovalei. In aceasta situatie am apelat la o rezolvare inedita, destinata de obicei chirurgiei de revizie a otosclerozei, cand apofiza descendenta este compromisa ca urmare a unei interventii chirurgicale anterioare. Stapedotomia laborioasa combinata prin frezare si laser datorita grosimii extreme a platinei a fost urmata de maleo-vestibulointerpozitia unui piston de titan cu lungimea de 8.5 mm, dupa crearea unei butoniere in pars tensa la nivelul colului ciocanului