Caz clinic – blocaj stapedo-vestibular otosclerotic in asociere cu blocare a capului de ciocan in atica

18711name-3

Examenul computer tomograf  de inalta rezolutie de stanci temporale a inceput sa fie deja cunoscut si in tara noastra, reusind sa influenteze decisiv diagnosticul corect si complet, precum si decizia terapeutica in unele cazuri de patologii otologice mai complexe sau asocieri patologice.

Este cunoscut deja ca diagnosticul de certitudine in otospongioscleroza este pus numai prin examen computer tomograf. Vom prezenta un caz  complex de patologie de ureche medie nu tocmai frecvent intalnit, in care examenul computer tomograf  a stabilit diagnosticul corect si complet si  in urma careia s-a stabilit indicatia chirurgicala adecvata.

Pacienta, in varsta de 40 ani s-a prezentat la Clinica Urechii pentru hipoacuzie bilaterala progresiva. Din istoricul pacientei retinem ca in urma examenului clinic  a fost diagnosticata cu otospongioscleroza bilaterala, pentru care a primit indicatie de interventie chirurgicala. Pacienta suferise deja doua interventii chirurgicale (stapedotomie cu vestibulointerpozitie K piston 4 mm + revizie) la urechea stanga in decurs de 8 luni, fara castig functional auditiv postoperator.

Examenul otomicroscopic a evidentiat membranele timpanice  integre bilateral; acumetria instrumentala a semnalat Rinne negativ bilateral si Webber indiferent.

Audiograma tonala liminara a evidentiat o hipoacuzie tip transmisie bilaterala, cu o diferenta medie aer-os de 39 dB  la US si de 33 dB la UD iar audiograma vocala a aratat un SRT de  45 la US si de 40  la UD.

Pentru confirmarea diagnosticului de otospongioscleroza, si alegerea unei conduite adecvate, se impune efectuarea unei tomografii de inalta rezolutie de stanci temporale, care a evidentiat placa de otospongioscleroza bilateral de 2.8 mm, in contact cu turul II al cohleei dar si prezenta unei punti osoase care fixeaza capul de ciocan in atica.

Ca urmare, s-a stabilit diagnosticul de hipoacuzie de tip transmisie bilaterala prin blocaj stapedo vestibular (otospongioscleroza ) in asociere cu blocajul capului de ciocan in atica (sdr Goodhill).

Odata diagnosticul stabilit s-a indicat ca varianta de rezolvare a hipoacuziei revizia chirurgicala a cutiei timpanice si efectuarea unui antroaticotomii cu ablatia capului de ciocan si maleovestibulointerpozitie piston de titan.

Particularitatile cazului:

– asocierea unei patologii duble de blocaj al lantului osicular: blocaj stapedo-vestibular si blocaj al capului de ciocan in atica;

– tomografia computerizata de inalta rezolutie a stancii temporale a clarificat diagnosticul  si a permis o indicatie chirurgicala adecvata.