Prin ce difera laserul chirurgical otologic de alte tipuri de laser utilizate in ORL ?

In chirurgia ORL sunt utilizate in prezent o varietate de tipuri de lasere, avand in principal efecte de taiere si coagulare a tesuturilor umane (muschi, tendoane, cartilaje, mucoase, etc)

O importanta particularitate a laserului otologic este determinata de faptul ca este utilizat pentru pulverizarea unor structuri osoase (osisoare). Aceasta presupune utilizarea unei energii superioare celei folosite in chirurgia tesuturilor moi si are drept efect degajarea unui efect termic in tesuturile pe care este aplicat. In cazul scaritei, degajarea calorica se transmite direct lichidelor urechii interne, a carei incalzire are drept consecinta afectarea functionala atat a analizatorului auditiv (pierderi auditive, acufene), cat si a celui vestibular (vertij, tulburari echilibru). Aceasta situatie a impus dezvoltarea unor tipuri de laser special concepute pentru a evita riscurile amintite.

O alta problema pe care a trebuit sa o rezolve laserul otologic este reprezentata de dimensiunile extrem de reduse reduse ale campului operator. Laserele cu aplicare pe fibra optica presupun utilizarea unui microinstrument (portfibra optica) direct in campul operator microscopic. Socotind faptul ca dimensiunile medii ale platinei scaritei sunt de 1,6/3mm, si este asezata la capatul unei nise osoase in forma de palnie (nisa ovala), manipularea precisa a unui microinstrument in regiune devine deosebit de problematica.

Pentru a rezolva aceste probleme a fost conceput un echipament special: Microscopul operator cu laser chirurgical otologic Er:YAG. Acesta este alcatuit dintr-un microscop chirurgical Zeiss, pe care este montat un generator de laser produs printr-o descarcare electrica intr-un gaz rar (erbiul), care are un efect termic practic absent. Raza generata este dirijata cu ajutorul unui dispozitiv special dispus pe obiectivul microscopului denumit micromanipulator. Acesta permite aplicarea precisa a razei in campul microscopului fara interpunerea vre-unui instrument chirurgical (solutie folosita si in cazul laserelor CO2 utilizate in microchirurgia laringelui).

Desi pretul acestui echipament il face greu accesibil, avantajele pe care le aduce in cazurile chirurgicale dificile (ex. malformatii, reinterventii), il fac practic indispensabil rezolvarii acestora. In Romania acest tip de laser este utilizat de aproape 10 ani in Clinica ORL din Spitalul Militar Central.