Istoria chirurgiei scaritei

microfrezaTrebuie spus de la bun inceput ca ultimii 30-40 de ani au reprezentat o perioada de inovatie permanenta in chirurgia scaritei, dezvoltarea a numeroase tehnici operatorii fiind marturia eforturilor facute de generatii de chirurgi otologi pentru recuperarea deficitului auditiv cauzat de anchiloza stapedo-vestibualara. Au fost imaginate o serie intreaga de tipuri de implante, din cele mai diverse materiale si operatii ingenioase de montaj al lor in urechea medie, cu rezultate variabile, care au genereat adeseori controverse intre chirurgi.
Primul deceniu al noului mileniu a reprezentat momentul de realizare a unui consens mult asteptat: tehnicile chirurgicale de stapedotomie minima, insotite de montarea unor implante extrem de performate (cum este pistonul de titan) par sa fi adus in sfarsit liniste in ceea ce privesta atat de controversata operatie de otoscleroza. Dezvoltarea unor instrumente atraumatice, care au permis menajarea urechii interne si minimizarea traumei operatorii (laserul chirurgical otologic, microfreze atraumatice pentru manoperele directe asupra scaritei) au permis imbunatatirea continua a rezultatului auditiv postoperator.

In Romania, chirurgia otosclerozei a fost promovata inca din anii „70 ai secolului trecut de profesorul Dorin Hociota, intemeietorul Spitalului ORL Panduri, cel mai mare spital ORL din Europa acelui timp…

O noua generatie de chirurgi au continuat in deceniile care au urmat traditia initiata de prof. Hociota, aplacindu-se cu pasiune asupra acestei boli. Printre ei ii enumeram pe prof.Vasile Ciuchi la Spitalul Militar Central din Bucuresti, prof. Ermil Tomescu la Clinica ORL din Cluj sau prof. Traian Ataman la Institutul de Fonoaudiologie Panduri. Folosind mijloace tehnice de multe ori improvizate, dar animati de pasiune si profesionalism, acestia au reusit sa mentina chirurgia otologica romaneasca la un nivel apropiat de practica internationala a vremii, reusind sa redea bucuria auzului pentru mii de romani afectati de aceasta boala considerata nu de mult drept o sentinta ireversibila la surditate definitiva.

Astazi, in plina epoca de progres tehnologic in lumea medicala, este randul unei noi generatii de cofochirurgi sa infrunte dificultatile unei chirurgii extrem de delicate, apropiata atat de stiinta cat si de arta, in lupta cu aceasta boala de temut. Pentru tinerii medici rezidenti ORL romani de astazi cofochirugia reprezinta un vis seducator care poate deveni realitate prin perseverenta, munca neobosita, antrenament si perfectionare continua.