Voi prezenta cazul unui pacient care s-a prezentat la Clinica Urechii pentru hipoacuzie progresiva bilaterala si tinitus bilateral aparut in urma cu 6 luni.
La examenul otomicroscopic membranele timpanice erau integre, de aspect normal bilateral, fara secretii patologice in conduct.
O minima deviatie de sept nazal, fara impact functional a fost descoperita la examenul de rinoscopie anteroara.
La acumetria instrumentala proba Rinne a fost pozitiva la UD si negativa la US cu Webber lateralizat in US.
S-a efectuat audiograma tonala liminara care a evidentiat o hipoacuzie neurosenzoriala mijlocie pe dreapta si o hipoacuzie mixta pe stanga.
Avand in vedere existenta unui rinne audiometric pe partea stanga s-a luat in considerare existenta unei patologii de ureche medie care putea fi confirmata prin bilant audiologic complet.
S-a efectuat impedanta acustica care a avut ca rezultat o timpanograma tip A bilateral dar cu absenta reflexului acustic al muschiului scaritei atat in stimulare ipsi cat si contralaterala iar otoemisiunile acustice au fost absente bilateral.
Avand in vedere absenta reflexului stapedian bilateral, iar la audiograma tonala liminara pe UD desi ne confruntam cu o hipoacuzie neurosenzoriala mijlocie, suspicionam si la acest nivel probabil existenta unei patologii de ureche medie astfel incat recomandam pacientului sa efectueze un examen computer tomograf de inalta rezolutie de stanci temporale.
Rezultatul a fost de demineralizare masiva a capsulei otice perocohlear pana la contact cu cohleea pe toata suprafata, in contact cu polul anterolateral al CAI si focare izolate de demineralizare adiacent ferestrei rotunde, cu obstructia importanta a acesteia bilateral; aceste aspecte sunt sugestive pentru displazie de capsula otica sau osteogenezis imperfecta.
Avand acest rezultat de la examenul computer tomograf, in care toata cohleea este dezorganizata, fereastra rotunda este obstruata peste care se suprapune si procesul de labrintizare, singura rezolvare in acest caz este de a proteza auditiv bilateral si sa recomandam efectuarea unui bilant audiologic semestial.
Particularitatea cazului:
– absenta reflexului acustic al muschiului scaritei bilateral poate fi interpretata ca fiind provocata de prezenta unei patologii de ureche medie;
– aspectul tomografic de dezorganizare al urechii interne care pledeaza pentru considerarea diagnosticului de displazie osoasa masiva localizata la capsula otica;
– imposibilitatea rezolvarii chirurgicale, in primul rand datorita afectarii ferestrei rotunde (beneficiul functional al stapedotomiei US ar fi minim;
– caracterul progresiv al hipoacuziei , motiv pentru care s-a indicat efectuarea unui bilant audiologic semestrial;
– tinitusul existent este amprenta lasata de afectarea cohleara masiva cu dezorganizarea ductului cohlear.
– dificultatea incadrarii patologice in categoria otospongiosclerozei cu invazie masiva a capsulei otice (datorita aspectului tomografic).