Uneori, este posibil sa apreciem acest lucru de la bun inceput, in urma investigatiilor efectuate de pacient, pe baza audiogramei tonale liminare si pe baza rezultatului de la examenul computer tomograf
Este foarte important ca pacientul sa coopereze cu medicul si sa efectueze testele indicate de acesta, pentru a stii cu exactitate daca merita a fi supus unei interventii chirurgicale sau nu, si daca da, care sunt sansele de reusita ale acestei interventii.
Procesul de otospongioscleroza evolueaza independent de interventia chirurgicala astfel incat prin operatie pacientul recupereaza o parte din auzul pierdut (sau chiar integral, in functie de gradul de afectarea a urechii interne) dar nu se vindeca de otoscleroza, procesul continuandu-si astfel evolutia.
Voi prezenta situatia unui pacient suferind ede otoscleroza la care care interventia chirurgicala nu poate conduce la o imbunatatire semnificativa si durabila a auzului:
– procesul de otospongioscleroza cuprinde atat fereastra ovala (platina anchilozata si bratul anterior al scaritei) cat si fereastra rotunda producand obliterarea ei; chiar daca se va interveni chirurgical in acest caz beneficiul auditiv postoperator este limitat, deoarece prin obliterarea ferestrei rotunde nu se mai realizeaza conditiile necesare pentru a se transmite sunetele la urechea interna (defazajul celor doua ferestre, proces fiziologic important pentru transductia mecano-electrica);
In imaginea alaturata se observa existenta unei placi de otospongioscleroza antefenestral dezvoltata deasupra canalului facialului si a unei a doua placi de otospongioscleroza amplasata anterior de fereastra rotunda cu obliterarea cvasicompleta a acesteia.
O alta imagine, la acelasi pacient ofera alta informatie despre tipul de otoscleroza: forma exofitica cu caracter obliterativ:
In decurs de un an de zile pacientul a efectuat doua audiograme tonale liminare care au aratat o depreciere medie a auzului de cate 10 dB pentru fiecare ureche ceea ce pledeaza pentru faptul ca procesul de otoscpongioscleroza este intens activ.
Imaginile alaturate prezinta cele doua audiograme efectuate la un interval de aproximativ 12 luni.
In acest caz, optiunea pacientului este de a se proteza auditiv, neexistand garantia unui beneficiu auditiv postoperator, datorita localizarii si evolutivitatii procesului otosclerotic: afectarea ambelor ferestre compromite transmiterea sunetelor de la urechea medie la urechea interna.
este posibil ca dupa opratie sa te simti mai rau decat inainte de efectuarea ei? adica se poate ca dupa operatie sa apara ametelile mult mai intens?de cate zile este nevoie pt a se reface pacientul dupa operatie?
Interventiile chirurgicale moderne presupun deschiderea chirurgicala a urechii interne (mai precis a vestibulului), care, asa cum stiti, este sediul receptorului vestibular (organul echilibrului). Din acest motiv, este posibil ca in situatia unei stimulari vestibulare postoperatorii dezechilibrate (urechea operata este mai sensibila!) sa apara ameteli, declansate cel mai adesea de miscarile capului. In general acesta diminueaza treptat si dispar definitiv la cateva zile/saptamani dupa operatie.
Barbat varsta 42ani din Cluj-Napoca. Am fost diagnosticat cu otoscleroza bilaterala in aprilie 2012. Am fost operat la clinica ORL din Cluj la urechea dreapta in data de 06.06.12 dar organismul a respins pistonul de titan si am facut granuloame de fereastra ovala. Am fost operat din nou mi-a fost indepartat pistonul si a fost curatata urechea de granuloame. Acum sunt sub tratament perfuzabil cu „voluven” 10perfuzii a 500ml/zi si antibiotice. In 22.06.12 am facut o audiograma pe os dar cu urechea dreapta deocamdata nu aud nimic. Am in continuare zgomote de diferite intensitati in urechea dreapta.
Exista o modalitate de recuperare a auzului?
In otoscleroza, castigul auditiv postoperator se evalueaza de regula prin audiograma tonala si vocala efectuate la 2 luni si la 6 luni dupa operatie. In perioada imediat postoperatorie, efectuarea unei audiograme este posibila, dar relevanta sa este redusa. Tinitusul postoperator (zgomotul din ureche) este destul de frecvent intalnit, si nu este cazul sa va alarmati daca nu are caracter progresiv (de crestere in intensitate). Va recomand ca aspectele particulare ale evolutiei postoperatorii sa le analizati impreuna cu medicul operator pentru a stabili tratamentul cel mai adecvat.
Buna seara! La cat timp dupa diagnosticare se paote face operatia? Mi s-a spus ca trebuie sa astept o perioada, ca auzul meu sa scada la un anumit nivel pentru a putea fi operata. Sincer ma ingrozeste operatia, dar si mai tare gandul de a nu mai auzi. Multumesc
Sunt operata de stapedoctomie de o saptamana si jumatate in belgia sa efectuat operatia, mi s-a scos pansamentul dar aud mai rau ca si inainte de operație, este normal? Sau care este timpul necesar de refacere, la cat timp dupa operatie pacientul incepe sa auda? Va rog frumos daca piate cineva să-mi dea un raspuns , va mulțumesc
Buna seara,in data de 21 decembrie 2016 sotul meu a suferit o operatie de otoscleroza,totul a decurs bine, pe masa de operatie a auzit, iar pe urama i-s-a pus un pansamet in ureche care in decursul zilei de azi a fost indepartat,auzul in momentul acesta este mai scazut decat inainte de operatie si infundat, se va inbunatati situatiea sau va ramane cu cu un auz mai scazut? Va multumesc anticipat pt raspuns.
Buna ziua,
Mama mea a fost diagnosticata cu otoscleroza bilaterala in 2003 si operata in acelas an la urechea stanga, a doua operatie la urechea dreapta a facut-o in 2009, operatiile i-au imbunatatit semnificativ auzul.
Dupa operatie doctorii iau spus ca nu mai are voie sa zboare, sa nasca etc…as vrea sa stiu daca mai exista vreo speranta sa poata zbura, ce ar trebui sa faca sau daca exista vreun dispozitiv care sa o protejeze de modificarile bruste de presiune determinate de zbor!
Va multumesc anticipat pentru raspuns!