Ce este otoscleroza?

focar de otosclerozaOtoscleroza este o boala cu transmitere genetica ce consta in aparitia unor modificari osoase la nivelul urechii medii si interne, antrenand blocarea articulatiei dintre scarita si urechea interna. Se produce astfel o anchiloza a lantului de osisoare din urechea medie, care impiedica transmiterea eficienta a sunetelor de la timpan la urechea interna. Osisorul afectat este scarita.

Cum se manifesta boala?

Otoscleroza se manifesta prin scaderea progresiva a auzului. Boala este intalnita mai des la femei. Apare la varste variate, incidenta maxima fiind la maturitate (25 – 50 ani), de regula este bilaterala.
Pacientii acuza o progresie lenta (pe parcursul a 5 – 10 ani) a hipoacuziei de transmisie, insotita (uneori) de zgomote in ureche si autofonie (pacientul isi aude propria voce mult mai intens). Poate afecta in egala masura si urechea interna, avand drept consecinta alterarea transductiei mecano-electrice (transformarea sunetelor in stimuli electrici). In aceaste situatie se instaleaza hipoacuzia senzoriala, fenomen cunoscut sub numele de labirintizare. Se agraveaza, uneori accelerat, in perioade scurte pe parcursul sarcinii sau la instalarea menopauzei.
In formele severe se poate ajunge pana la pierderea completa a auzului (cofoza).

Se poate recupera auzul pierdut in otoscleroza ?

De-a lungul timpului deblocarea lantului de osisoare al urechii medii anchilozate prin procesul de otoscleroza a reprezentat o preocupare majora pentru chirurgi. Au fost imaginate nenumarate tehnici microscopice de restabilire a transmiterii sunetelor catre urechea interna. In ziua de astazi exista tendinta de generalizare a utilizarii platinotomiei (forarea unui orificiu in talpa scaritei) urmata de introducerea unui substitut al scaritei (piston) direct in lichidele din urechea interna. Daca hipoacuzia se datoreaza exclusiv blocarii osisoarelor, pacientul isi redobandeste integral auzul!

Otoscleroza labirintizata nu beneficiaza de operatie, unica sansa de ameliorare a auzului ramanand protezarea auditiva.

Buy T-Mobile Phones and Save. | Thanks to Highest CD Rates, Credit Card Offers and UK Loan