La Clinica Urechii a fost introdus recent in chirurgia otospongiosclerozei un nou tip de implant de titan.
Implantul SOFT CLIP, implant de titan cu design aparte, de curand aparut pe piata produselor medicale, a fost utilizat cu succes la Clinica Urechii intr-o interventie chirurgicala care a avut loc la inceputul lunii august ac. Operatia a fost efectuata de chirurgul otolog Lucian David la Spitalul Regina Maria- Bucuresti.
Implantul a fost utilizat pentru incudo-vestibulo interpozitie, plasarea pistonului realizandu-se intre orificiul de platinotomie si apofiza descendenta a nicovalei. Pacienta operata s-a ridicat din pat la numai o ora de la operatie…

Imobilizarea postoperatorie prelungita, unul dintre cele mai neplacute si detestate aspecte ale operatiei de otoscleroza, devine o amintire pentru pacientii care se vor opera incepand din luna august la Clinica Urechii din Bucuresti. Noul implant de titan conceput de specialistii germani are o structura bicomponent, fiind alcatuit dintr-o tija de titan 100% (medical grade), destinata introducerii in urechea interna si o bucla de metal elastic cu un design special (soft-clip) care permite atasarea stabila si atraumatica printr-un cuplu elastic la apofiza nicovalei. Acest design permite obtinerea unei angrenari deosebit de stabile a implantului cu lantul de osisoare, minimizand riscul de deplasare a acestuia imediat postoperator. Practic, pacientul se poate ridica singur din pat imediat dupa anestezie si poate fi exterant la cateva ore dupa operatie.

Avantajele implantului Soft Clip:

  • usor de ancorat la apofiza descendenta a nicovalei, cu traumatism operator minim;
  • risc scazut de deplasare imediat postoperator si la distanta (cuplu mecanic excelent datorita elasticitatii montajului)
  • nu necesita modificarea lungimii pistonului;
  • cuplare sigura la descendenta nicovalei datorita designului special realizat ;
  • datorita zonelor libere “de contact”, previne strangularea mucoasei; nu produce necroze ale nicovalei;
  • prin contactul lateral si medial pe care Soft Clip il realizeaza cu apofiza descendenta a nicovalei se realizeaza astfel transmiterea eficienta a sunetelor la urechea interna;
  • sunt biocompatibile;
  •  purtatorul de astfel de proteze trebuie sa stie ca poate efectua examen RM pana la 7 T.

Folosind un astfel de implant, datorita contactului sigur realizat de acesta,  pacientul nu mai este nevoit sa stea nemiscat 12-24 ore de la interventie; la o ora de la operatie pacientul nu mai are restrictii legate de miscari ale capului, se poate ridica din pat, merge la toaleta, etc. Odata cu utilizarea acestui tip de implant este inlaturat unul dintre neajunsurile majore ale chirurgiei stapediene clasice – imobilizarea postoperatorie, atat de temuta si detestata de pacientii operati.