Tratamentul cu fluor in otoscleroza
De la bun inceput trebuie mentionat faptul ca fluorul (administrat sub forma de fluorura de sodiu) nu este un medicament, ci un supliment alimentar. Actiunea sa in otospongioza (faza initiala, activa, de demineralizare osoasa a otosclerozei) se bazeaza pe capacitatea ionului de fluor de a inlocui radicalul hidroxil in structura hidroxilapatitei (componenta minerala a osului). Se formeaza astfel un compus denumit fluorapatita rezistent la actiunea enzimatica a osteoclastelor (celulele care sunt responsabile de metabolizarea tesutului osos degradat). In acest mod este limitata actiunea proceselor demineralizante din otospongioza asupra capsulei labirintice (urechea interna) si talpii scaritei in fereastra ovala (urechea medie la jonctiunea cu urechea interna).
Doza zilnica recomandata clasic in otoscleroza este de 25-50mg fluorura de sodiu, (Ossin cp a 40 mg-1 cp/zi sau Koreberon cp a 25-50mg 1-2 cp/zi). Este indicat in special in situatia gasirii unor focare demineralizante active la nivelul urechii interne. Se asociaza de obicei o doza de cca 400 UI vitamina D zilnic, pe durate lungi de timp (luni, ani).
Eficienta tratamentului este greu de apreciat, necesitand examene audiometrice si tomografii computerizate repetate. Unele studii raporteaza stoparea progresiunii hipoacuziei intr-un procent de 60-80% din cazuri. Este considerat util pentru stabilizarea episoadelor evolutive de demineralizare, in special in formele cohleare (cand este afectata urechea interna).
In ce ne priveste consideram ca o doza zilnica de 9-10 mg fluor (3 cp Zimafluor de 1 mg de 3 ori pe zi) reprezinta o doza convenabila pentru tratamentul pe termen lung al afectiunii (odata inceput recomandam continuarea tratamentului timp de 2 ani) cu riscuri minime de supradozare.
Tratamentul poate fi facut si cu remedii homeopate:
Calcarea fluorica CH15, 3 granule de trei ori pe zi.