Sansele de recuperare auditiva in otoscleroza labirintizata
Experienta noastra in acest tip de afectiune ne permite sa afirmam ca este posibila o rezolvare chirurgicala, interventia de stapedotomie cu incudovestibulointerpozitie. Aceasta interventie permite recuperarea auditiva imediata a componentei de transmisie generate de blocarea scaritei. Odata cu deschiderea urechii interne si prin plasarea impantului de titan se restabileste calea de transmitere a sunetului catre urechea interna. Recuperarea auditiva imediata postoperator este partiala, mai putin spectaculoasa, dar studiile efectuate de noi arata ca, la distanta de 6 luni-2 ani postoperator exista o recuperare auditiva progresiva care atinge in unele cazuri 10-15 dB, imbunatatind semnificativ calitatea vietii. Explicatia consta in restabilirea homeostaziei presionale a perilimfei din urechea interna, alterata de anchiloza scaritei, in paralel cu recuperarea progresiva a mobilitatii structurilor elastice ale organului Corti alterate in perioada in care „unda calatoare Beckesi” isi diminueaza amplitudinea.
Otoscleroza labirintizata reprezinta o forma severa de otospongioscleroza localizata in contact cu ductul cohlear (urechea interna), alterand structura si functia de transductie mecano-electrica a acestuia. Se caracterizeaza prin instalarea progresiva a unei componente de hipoacuzie de tip senzorineural suprapusa peste componenta de transmsie cauzata de blocajul stapedo-oval. In urma cu cativa ani acest tip de otoscleroza era considerata drept o contraindicatie pentru operatie datorita recuperarii partiale a functiei auditive si se proteza auditiv.
Aceasta recuperare auditiva imbunatateste capacitatea de intelegere a vorbirii, creste discriminarea auditiva in mediu zgomotos, ofera claritate, ajuta la orientare in spatiu. Practic, otoscleroza labirintizata, primeste din ce in ce mai des o rezolvare chirurgicala, urmata sau nu de compensarea prin protezare componentei senzorineurale reziduale a pierderii auditive.
Limitarea eficientei acestei tehnici este determinata de deformarile cohleare masive si invazia intraluminala a cohleeei de catre procesul de demineralizare, In aceste situatii, implantul cohlear ramane unica solutie chirurgicala, cu conditia confirmarii imagistice a permeabilitatii ductului cohlear pentru electrodul implantului.