Pasaportul implantului osicular de ureche medie

Fiecare implant de titan prezinta un pasaport ” Implantat Pass” care este unic pentru fiecare operatie si in care sunt trecute informatii legate de implantul osicular si de tipul de interventie efectuat.

Acest pasaport este completat de medicul care a efectuat interventia chirurgicala si trebuie sa includa urmatoarele date obligatorii:

– numele si prenumele pacientului;

– domiciliul;

– clinica in care s-a efectuat interventia chirurgicala;

-data interventiei chirurgicale;

– medicul chirurg otolog:

– tipul de implant folosit si dimensiunea lui;

– tipul de interventie chirurgicala.

Acesta se inmaneaza pacientului in ziua externarii.

Este recomandat ca pacientul  sa il pastraze si sa il prezinta de fiecare data cand este necesar: la controalele postoperatorii, la recomandarile unor explorari paraclinice specifice (ex.RM), etc.

Este bine de stiut faptul ca implantele de titan utilizate astazi in chirurgia otosclerozei sunt atestate pentru examinari RM cu intensitati ale campului magnetic de pana la 3 Tesla. Practic, purtarea unui piston de titan utilizat in pentru tratamentul chirurgical al otosclerozei nu reprezinta o contraindicatie pentru nici una dintre investigatiile imagistice aflate astazi in uz.

Pe de alta parte, datele inscrise in pasaportul implantului permit evaluarea eficientei in timp a acestor dispozitive, urmarirea comportamentului acestora dupa 20-30 de ani, inregistrarea complicatiilor (desi ideal din punct de vedere al biocompatibilitatii, titanul este totusi un alt material decat osul din care este alcatuit lantul osicular). In acest fel se acumuleaza  date importante despre rezultatele la distanta in timp ale chirurgiei scaritei.