Otospongioscleroza asociata cu malformatie de nicovala- prezentare de caz
„Chirurgia scaritei” un domeniu care incepe sa devina cunoscut, continua sa ofera inca surprize intraoperatorii. Astazi diagnosticul de certitudine in otospongioscleroza, precum si evaluarea stadiala si prognostica sunt efectuate pe baza tomografiei computerizate de inalta rezolutie, dar exista totusi „surprize” pe le descoperim doar intraoperator. Va vom prezenta cazul unui pacient care prezenta o malformatie a nicovalei: descendenta nicovalei are o lungime insuficienta pentru a putea „cupla” un implant de titan Soft-Clip pe care il folosim in mod normal la interventiile de otospongioscleroza.
Pacient de sex feminin, in varsta de 43 de ani se prezinta in clinica noastra pentru hipoacuzie progresiva bilaterala, aparuta in urma cu mai multi ani, neputand preciza cu exactitate momentul debutului.
La examenul otomicroscopic, membranele timpanice erau de aspect normal bilateral, cu repere anatomice pastrate,tegumentul CAE de aspect normal si fara secretii patologice in conduct. La acumetria instrumentala, la probele cu diapazonulraspunsul pacientului Acumetria instrumentala a avidentiat Rinne negativ bilateral, Webber lateralizat in urechea stanga.
S-a efectuat timpanograma care a fost de tip As bilateral cu reflexul acustic al muschiului scaritei absent ipsi si contralateral, bilateral.
Otoemisiunile acustice au fost de asemenea absente bilateral.
S-a efectuat audiograma tonala liminara care a evidentiat o hipoacuzie mixta bilateral, cu o diferenta medie aer-os la urechea dreapta de -15 dB si la urechea stanga de -30 dB.
Pe baza anamnezei si a examenului clinic s-a stabilit diagnosticul de suspiciune de otospongioscleroza iar pentru a avea un diagnostic de certitudine s-a recomandat si s-a efectuat un examen computer tomograf de inalta rezolutie de stanci temporale care a evidentiat placa de 2 mm antefenestral pe partea stanga si 2 placi de otospongioscleroza de 2.2 mm antefenestral si 1.4 mm in contact cu cohleea pe partea dreapta (ceea ce explica si componenta neurosenzoriala a hipoacuziei mai accentuata pe partea dreapta decat pe stanga).
Dupa ce s-au analizat imaginile de computer tomograf s-a decis a se realiza interventia de stapedotomie si incudo-vestibulointerpozitie piston de titan. Intraoperator, s-a descoperit o malformatie la nivelul nicovalei: descendenta nicovalei avea o lungime insuficienta, lucru care ne-a impiedicat sa realizam montajul uzual care se preteaza la interventiile obisnuite de otospongioscleroza ( „cuplarea” unui implant de titan Soft-Clip atasat la descendenta nicovalei). S-a utilizat astfel un tip nou de implant de titan, pistonul angular care prezinta la capatul care se prinde de descendenta nicovalei 2 benzi flexibilede titan care sepermit atasarea implantului in prelungirea apofizei descendente a nicovalei realizand stabilitate in timp si transmiterea eficienta a sunetelor la urechea interna.
Particularitatea cazului consta tocmai in existenta acestui tip de malformatie care modifica practic axul functional al nisei ovale si a impus utilizarea acestui tip de implant pentru a deplasa axul nisei ovale cu 1-1.5 mm, salvand astfel si nervul facial (dehiscent) de la agresiunea pe care un implant obisnuit i-ar fi produs-o.
Proba de auz efectuata la sfarsitul interventiei chirurgicale a dovedit o imbunatatire marcata a auzului.
Luand in discutie si tratamentul pentru urechea dreapta (contralaterala), acolo unde avem deja afectarea urechii interne, solutia optima pentru pacient este de a proteza auditiv aceasta ureche, interventia chirurgicala aducand un beneficiu functional auditiv modest pacientei (sau daca va exista beneficiu auditiv dupa interventie, acesta va fi de scurta durata, auzul continuand sa se degradeze).