Otoscleroza forma juvenila – prezentare de caz

Autori: Dr Adrian Tudor, Dr. Ilie Madalina, dr.Lucian David

Prezentam cazul unei paciente in varsta de 11 ani care s-a prezentat la noi in clinica pentru scaderea progresiva a auzului la ambele urechi, care a debutat in urma cu aprox. 2 ani. Copilul prezenta dificultati majore de comunicare cu deficit de integrare in activitatea scolara.

Antecedentele personale patologice si fiziologice sunt nesemnificative.

Examenul clinic ORL a fost in limite normale, otomocroscopic: membranele timpanice de aspect normal, fara secretii patologice in conduct.

Acumetria instrumental a aratat un Rinne negativebilateral si Webber-ul lateralize usor catre urechea dreapta.

Audiograma tonala liminara  a evidential o hipoacuzie de transmisie usoara bilateral cu o diferenta medie aer os de 27.5 dB pe UD si 23.75 dB pe US. Caracteristic pe audiograma a fost aparitia ancosei Carhardt pe frecventa de 2000 Hz bilateral.

 

S-a efectuat imitanta acustica, care a  a  pus in evidenta o timpanograma tip A bilateral cu aparitia deflexiunii in sens opus, crescatoare din 5 in 5 dB, characteristic otospongiosclerozei.

Otoemisiunile acustice bilateral au fost absente, in concordanta cu audiograma tonala liminara.

 

 

Pe baza examenului clinic si a investigatiilor paraclinice s-a stabilit diagnosticul de suspiciune de otospongioscleroza bilaterala.

Pentru a avea un diagnostic de certitudine s-a recomandat efectuarea unui examen computer tomograf de inalta rezolutie de stanci temporale care a evidentia existenta unei fixari platinare bilaterale prin placa de otospongioslceroza.

 

S-a indicat si s-a practicat stapedoplastie (stapedotomie cu incudo-vestibulointerpozitie piston titan Leibinger de 3.75/0.4 mm) la UD. Evolutia postoperatorie a fost favorabila. S-a efectuat zilnic toaleta locala iar la 10 zile postoperator s-a extras pansamentul din conduct.

La 6 luni postoperator auzul s-a normalizat la urechea operata.

Pacienta va fi monitorizata audiologic si otomicroscopic din 6 in 6 luni, urmand a fi operata si la cealalta ureche dupa un interval de un an de zile.