Otoscleroza bilaterala reoperata – prezentare caz

Pacienta M. E. in varsta de 42 ani, din mediul urban, se prezinta in clinica noastra in anul 2009 fiind diagnosticata anterior cu otoscleroza bilaterala si operata la UD.

Din istoricul pacientei retinem ca in anul 1994 a fost operata prin tehnica House intr-o alta clinica, dar la cateva luni de la operatie a inceput sa isi piarda din nou auzul. Hipoacuzia este bilaterala predominand la urechea dreapta, dateaza de cativa ani si are un caracter progresiv.

S-au inceput investigatiile necesare pentru a putea preciza un diagnostic complet si pentru a decide modalitatea de tratament.

Examenul otomicroscopic ne arata un timpan de aspect normal, la nivelul caruia se observa bresa cicatriceala de la precedenta  operatie si nervul coarda timpanului frumos conservat.

Audiograma tonala liminara evidentiaza prezenta unei hipoacuzii de transmisie la nivelul UD, cu o diferenta medie aer-os pe frecventele conversationale de 28 dB si o ancosa Carhart destul de profunda, sugerand o anchiloza stapedo-vestibulara masiva. Rezerva cohleara este bine conservata.

Se indica efectuarea examenului tomografic de inalta rezolutie al urechii medii si interne, care a evidentiat prezenta unei placi masive de otospongioscleroza antefenestrale la nivelul UD, nisa ovala ingusta si multiple focare demineralizante active de otospongioscleroza.

Se decide revizia chirurgicala, realizandu-se platinotomie cu microfreza si  laser (forarea unui orificiu in platina scaritei, destul de dificila datorita conditiilor anatomice locale) si platinointerpozitie cu piston titan Leibinger 0.4/6.5 mm (inlocuirea scaritei cu implantul de titan). Evolutia postoperatorie a fost simpla, lipsita de incidente, pacienta fiind externata dupa 48 de ore.

Complementar a fost indicata terapia cu fluor tinand sema de caracterul activ al leziunilor (focare tomografice multiple de demineralizare).

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Otoscleroza bilaterala reoperata – prezentare caz”

  1. rodica stefan spune:

    am fost operata in 1995 stapedectomie urechea dr la bucuresti cu rezultat 50%.In 1997 stapedectomie urechea stg cu piston9a fost scarita fisurata) si cu grefa de vena Acum prezint la urechea stg zgomote pulsatile(parca i-mi aud pulsul in ureche) Nu stiu de ce Sunt ingrijorata Va rog sa-mi raspundeti Va multumesc

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Buy T-Mobile Phones and Save. | Thanks to Highest CD Rates, Credit Card Offers and UK Loan