Operatia de otoscleroza: ingrijirile postoperatorii
Interventia chirurgicala in otoscleroza consta in indepartarea chirurgicala a bratelor scaritei si inlocuirea lor cu un implant de titan. Acest tip de interventie chirurgicala se realizeaza de preferinta sub anestezie locala deoarece la sfarsitul operatiei este posibila realiza probei de auz. Dupa operatie, pacientul trebuie sa respecte o serie de recomandari care vor fi enumerate in acest articol.
Imediat dupa incheierea operatiei pacientul parcurge urmatoarele etape:
– Va fi condus la rezerva unde va fi monitorizat cu atentie de personalul medical.
– Este informat ca are un pansament in conductul auditiv extern, motiv pentru care va percepe ca urechea operata este infundata si poate prezenta zgomote auditive.
– In cazul in care s-a efectuat o stapedotomie spitalizarea dureaza de regula aprox 4-5 ore. Imediat ce pacientul isi revine din anestezie si este fi capabil sa consume lichide si alimente, va putea parasi spitalul. Daca la ridicarea din pat apare vertij puternic si senzatie de voma, spitalizarea se va prelungi cu inca 24 de ore.
Conditiile cumulative pe care pacientul trebuie sa le intruneasca pentru a putea fi externat sunt urmatoarele:
– si-a revenit complet dupa anestezie si interventie chirurgicala, incat sa poata calatori confortabil;
– nu sangereaza;
– nu acuza dureri la nivelul urechii operate;
– nu prezinta greata, ameteli sau vertij;
– semnele vitale sunt stabile: puls, tensiune arteriala si frecventa respiratorie.
In perioada imediat postoperatorie este posibil sa aveti vertij, greata sau varsaturi. Acest lucru este normal si se datoreaza faptului ca in timpul operatiei a fost deschisa urechea interna. Este indicat sa consumati alimente usoare si lichide.
Regimul alimentar obisnuit poate fi reluat din a doua zi postoperator daca pacientul nu prezinta greata, ameteli sau varsaturi.
Este posibil sa aveti dureri la nivelul urechii operate in timpul masticatiei sau sa aveti dificultati in deschiderea completa a gurii.
Este posibil sa aveti un fir sau doua de sutura la nivelul tragusului (cartilajul din fata conductului auditiv).
In ureche veti avea o mesa (pansament) care se va schimba de fiecare data cand se va umezi. Recomandabil este ca acest lucru sa fie efectuat de catre un specialist ORL.
La 3 – 7 zile postoperator pansamentul auricular este indepartat de catre medicul chirurg care a efectuat interventia iar conductul auditiv extern ramane liber.
- Imediat dupa ce se extrage pansamentul din conductul auditiv trebuie sa folositi picaturi de ureche care se vor administra conform indicatiilor medicului chirurg.
- Nu bagati apa in urechea operata; protejam urechea introducand un tampon de vata inmuiat intr-o solutie grasa (vitamina A uleioasa), care se va indeparta la terminarea dusului.
- Este posibil ca in prima saptamana postoperator sa se scurga din ureche o secretie sanguinolenta. Este recomandat sa faceti o toaleta locala a urechii externe cu un tampon de vata inmuiat in putina apa oxigenata pentru a evita suprainfectiile.
- Nu suflati nasul timp de 2 saptamani postoperator. In timp ce suflati nasul creste presiunea din urechea medie si se poate disloca timpanul.
- Daca trebuie sa stranutati, stranutati cu gura larg deschisa pentru a evita cresterea presiunii in urechea medie.
- Incercati sa nu dormiti pe urechea operata timp de 3-5 zile.
Medicatia antibiotica trebuie administrata conform indicatiilor medicului iar la nevoie se poate lua si medicatie antialgica (rareori este necesara, de regula operatia de otoscleroza este nedureroasa).
Buna ziua, Sunt operată de otoscleroza la ambele urechi, la dreapta in 2001 cu succes,iar la stânga in 2003 fara succes.De cca 1 luna mi s-a înfundat urechea dreapta;medicul la care am fost a zis ca am dopuri si trebuie sa fac spalaturi insa am refuzat deoarece fe care m-a operat a zis ca trebuie evitată pătrunderea apei in urechi toata viața
Ce pot face acum? Nu aud mai deloc
Va multumesc!