Operatia de otoscleroza: spitalizare, sau chirurgie de zi?
Pacientii care au suferit interventii chirurgicale pentru otoscleroza in ultimele decenii pot istorisi experiente deloc confortabile despre perioada care a urmat operatiei. In mod special in Romania, unde tehnicile chirurgicale de platinotomie minima au intrat in practica relativ tarziu, pacientii erau internati timp de saptamani in sir, fiind siliti sa suporte zile intregi de imobilizare totala si vertij intens, invalidant. In unele situatii pacientii ramaneau cu simptome vertiginoase si tinitus pentru tot restul vietii.
Care este cauza acestei stari de lucruri?
Operatiile clasice (stapedectomii, mobilizari platinare) presupun manevre traumatizante asupra structurilor delicate ale jonctiunii dintre urechea medie si urechea interna, avand drept consecinta situatii de genul celei descrise mai sus. Beneficiul auditiv obtinut era de multe ori aleator. Dotarea tehnica precara si experienta operatorie limitata par sa fie principalul motiv al inconsistentei rezultatelor obtinute in chirurgia otosclerozei. O anume rezistenta a „titanilor” chirurgiei otologice la penetrarea noilor tehnici chirurgicale pare sa fi contribuit la intarzierea introducerii tehnicilor de platinotomie minima. In sfarsit, acest stadiu al chirugiei otosclerozei pare sa fi devenit istorie…
Prin ce difera tehnicile de platinotomie minima de operatiile clasice?
Cea mai importanta diferenta este reprezentata de principiul functional utilizat. Chirurgia minima a talpii (platinei) scaritei nu isi propune restabilirea caii anatomice de transmitere a sunetelor spre urechea interna (deblocarea sau inlocuirea platinei). Pornind de la premisa ca atat ciocanul si nicovala cat si ureche interna functioneaza normal, scopul operatiei este reprezentat de realizarea unei cai alternative eficiente (un fel de by-pass pentru vibratiile sonore) care sa asigure transmiterea sunetului catre fluidele urechii interne. Acest tip de interventie, imaginat de francezul Causse utilizeaza un piston atasat la prelungirea nicovalei, introdus printr-un orificiu microscopic direct in urechea interna! De la aparitia sa si pana in prezent operatia a suferit numeroase ameliorari ale tehnicii operatorii, insa principiul a ramas acelasi. Manevrele traumatizante asupra scaritei se limiteaza in acest caz doar la forarea orificiului microscopic din platina (talpa) scaritei!
Care este beneficiul pacientului intr-o astfel de operatie?
Primul beneficiu este legat de recuperarea auditiva, mult mai putin afectata de vechimea bolii sau anomaliile anatomice locale. Atunci cand sunt utilizate toate perfectionarile tehnologice puse la indemana chirurgului de tehnologia moderna atat pentru diagnostic (tomografia de inalta rezolutie) cat si pentru operatie (laserul, microfrezele chirurgicale, microscoapele ultraperformante) interventia chirurgicala poate deveni extrem de precisa si eficienta.
Care este cheia succesului chirurgical? Realizarea unor montaje osiculare cat mai „perfecte”din punct de vedere mecanic, care sa nu lase spatii de comunicare deschisa intre mediul aeric al urechii medii si cel lichidian al urechii interne, permitand in acelasi timp transmiterea eficienta a sunetelor catre „transductorul mecano-electric” – celula ciliata din urechea interna. Intr-o astfel de situatie consecintele functionale asupra urechii interne sunt minore, iar interventia devine una „de rutina” in care pacientul poate parasi sala de operatii dupa numai cateva ore! Desigur, in culisele acestei realizari diferenta o fac mijloacele tehnologice performante utilizate si experienta chirurgicala a otologului.
Si in Romania pacientii pot deja sa opteze pentru chirurgia otosclerozei sub forma „chirurgiei de zi”. La Clinica Urechii exista deja pacienti operati care au parasit spitalul la numai cateva ore dupa interventia chirurgicala fara nici un fel de simptome vertiginoase… Supravegherea postoperatorie in acest cazuri se limiteaza la cateva zile de limitare a activitatii fizice si evitarea trepidatiilor si infectiilor. Sper ca in curand experienta lor sa fie impartasita pe forumurile de profil.
Scurtarea perioadei de spitalizare si simplificarea supravegherii postoperatorii a permis totodata o reducere semnificativa a costurilor ocazionate de operatie, astfel incat in acest moment costul acesteia reprezinta cca 25-40% fata de cel pe care pacientul l-ar plati pentru interventia similara efectuata in tarile occidentale. La acest beneficiu contribuie desigur costurile incomparabil mai reduse ale serviciilor medicale oferite de medicii care practica chirurgia in Romania fata de colegii lor (uneori tot romani), care isi desfasoara activitatea in tarile cu sisteme de sanatate avansate.