Monitorizarea imagistica a pacientilor cu otospongioscleroza

Examenul computer tomograf de inalta rezolutie al stancilor temporale  a devenit o metoda larg raspandita de diagnostic si evaluare a otospongiosclerozei odata cu sporirea rezolutiei de examinare a structurilor inframilimetrice din regiunea jonctiunii stapedo-vestibulare si antefenestrale. Principalul avantaj consta in faptul ca ofera informatii directe asupra existentei, intinderii, topografiei si relatiei dintre placile de otospongioscleroza si structurile urechii medii sau interne.

Riscul de deteriorare a auzului prin evolutia endocohlera a otospongiosclerozei poate fi estimat  astazi prin examenul computer tomograf de stanci temporale de inalta rezolutie.  Numarul de leziuni demineralizante aflate in contact direct cu ductul cohlear, intinderea lor, deformarile secundare ale cohleei provocate de extinderea procesului de otospongioscleroza constituie tot atatea indicii prognostice pretioase pentru labirintizarea otosclerozei.

Pentru monitorizarea evolutivitatii si agresivitatii procesului de demineralizare otosclerotica, recomandam sa se efectueze o evaluare periodica,  la interval de 5 ani,  prin examen computer tomograf de stanci temporale. In situatia unei deteriorari rapide a auditiei, precum si in forma juvenila a otospongiosclerozei monitorizarea imagistica anuala prin computer tomografie Cone Beam (in care gradul de iradiere este mult inferior tomografiei de stanci temporale de inalta rezolutie) constituie o optiune rationala.

Alaturi de monitorizarea audiologica semestriala prin audiometrie tonala si vocala, monitorizarea imagistica ofera informatii decisive in orientarea conduitei terapeutice, alegerea strategiei de recuperarea functionala chirurgicala sau protetica, initierea terapiilor complementare.

La Clinica Urechii, asiguram pacientilor cu otoscleroza accesul la un de sistem de ultima generatie dotat cu software-ul si rezolutia maxima pentru efectuarea examenului computer tomograf Cone Beam.