Cauzele scaderii auzului la distanta postoperator


Scaderea auzului la multi ani dupa operatia de otoscleroza este cel mai adesea provocata de labirintizarea procesului otosclerotic, adica de extinderea acestuai de la urechea medie la urechea interna.

Aceasta este chiar evolutia naturala a unor pacienti cu otoscleroza, pentru care microchirurgia urechii medii nu poate reprezenta o solutie viabila. In astfel de situatii, recuperarea auzului este posibila doar utilizand fie protezele auditive clasice, fie de cele cu ancorare osoasa (BAHA).

Exista insa si situatii (mai ales in cazul pacientilor care au fost operati cu peste un deceniu in urma), in care auzul poate fi restabilit printr-o noua interventie chirurgicala. O astfel de situatie este prezentata in imaginile de mai sus: este vorba de cazul unei paciente la care materialul ales pentru restabilirea efectului columelar (mecanismului de transmitere a vibratiilor sonore la urechea interna) a produs in timp osteoliza (topirea) nicovalei.

Stabilirea mecanismului de aparitie a hipoacuziei a fost posibila prin efectuarea unei evaluari audiologice aprofundate, urmata de examenul tomografic de inalta rezolutie a urechii medii. Dupa depistarea cauzei reaparitiei surditatii, a fost indicata o noua interventie chirurgicala. Pacienta a fost reoperata la Clinica Urechii prin tehnica maleo-vestibulo-interpozitiei cu o excelenta recuperare auditiva postoperatorie.